Tiedätkö oikeasti mitä on sisältömarkkinointi?

Tiedätkö oikeasti mitä on sisältömarkkinointi?

by Tuomo Antikainen, 28/01/2019

Olet varmasti kuullut sisältömarkkinoinnista. Ehkä yrityksesi on jo lähtenyt tekemään sisältömarkkinointia. Mutta tiedätkö oikeasti mitä sisältömarkkinointi on?

Sisältömarkkinoinnin idea on nimensä mukaisesti tuottaa ja levittää (potentiaalisille) asiakkaille lisäarvoa tuottavaa sisältöä.

Erilaisia sisältöjä voit tarvita esimerkiksi yrityksesi verkkosivustolla, some-kanavissa, asiakaspalvelussa, kivijalkamyymälässä tai tuotepakkauksissa. Ideana on tuottaa sellaista sisältöä, jota ihmiset tarvitsevat ja haluavat kuluttaa. Oman napansa ympärillä pyörimisen sijaan sisältömarkkinointia toteuttava yritys keskittyy asiakkaaseen ja miettii sisältöjä teemoista, joista:

 • asiakas on kiinnostunut ja jotka ovat tälle merkityksellisiä
 • asiakas innostuu, ja joiden avulla tämä voi ratkaista ongelmansa tai saavuttaa tavoitteensa

Sisältömarkkinoinnin tärkein ero ‘perinteiseen’ markkinointiin on se, että yrityksen ja sen tuotteiden tai palveluiden erinomaisuudesta kertomisen sijaan keskitytään lähes pakkomielteisesti palvelemaan asiakasta. Siinä ollaan kiinnostuneempia asiakkaan auttamisesta kuin kauppojen klousaamisesta. Lopetetaan tuputtaminen ja tarjotaan auttavaa kättä.

Sisältömarkkinointi nostaa asiakkaan aidosti jalustalle ja korvaa tällä yrityksen tarinoiden sankarina.

Sisältömarkkinoinnin tärkeimmät elementit

Sisältömarkkinoinnin taustalla on usko siihen, että sisältöjen avulla asiakkaita palvelemalla ja mieleenpainuvia asiakaskokemuksia luomalla pystytään rakentamaan luottamusta. Uskotaan siihen, että asiakkaat oppivat luottamaan ja turvaamaan yrityksen asiantuntemukseen, ja palkitsemaan yrityksen aikanaan asiakkuudellaan ja asiakasuskollisuudellaan.

Sisältömarkkinoinnin ytimen voi tiivistää kolmeen sitä määrittävään elementtiin:

 1. Tuotetaan sisältöjä, jotka ovat kohdeyleisölle relevantteja. Aidosti kestävää kilpailuetua ja luottamussuhdetta voidaan rakentaa ainoastaan luomalla sisältöjä potentiaalisten ja olemassaolevien asiakkaiden tarpeiden ja kiinnostusten ehdoilla. Sisältöstrategian taustalla pitää toki olla liiketoiminnalliset tavoitteet, mutta sisältöjen pitää palvella ensisijaisesti niitä kuluttavia ihmisiä.
 2. Sisältöjen pitää tarjota kohdeyleisölle lisäarvoa. Hyvää sisältömarkkinointia tehdäkseen pitää tehdä kaikkensa ymmärtääkseen asiakkaita – näiden tarpeita, toiveita, kiinnostuksen kohteita, motiiveja ja arvoja. Tuottamiesi sisältöjen pitäisi vastata näihin tarpeisiin ja auttaa asiakkaita ratkaisemaan ongelmansa tai saavuttamaan tavoitteensa.
 3. Sisältö on laadukasta ja sitä tuotetaan tasaiseen tahtiin. Sisältömarkkinoinnin alkuaikoina riitti, jos vain tuotti tarpeeksi sisältöä. Kilpailun kiristyessä sisällön laadun merkitys on korostunut. Sisältöä pitää tehdä laatu edellä. Kuitenkin myös tarpeeksi tasainen julkaisutahti on tärkeää, jotta asiakkaita askarruttaviin kysymyksiin pystytään vastaamaan toimialan ensimmäisten joukossa.


Haluatko löytää lisää asiakkaita? Me autamme asiakkaat löytämään sinut!

Ota yhteyttä!


Sisältömarkkinoinnin työkalut

Sisältömarkkinointia voidaan lähteä toteuttamaan ilman suunnitelmaa siitä mitä, miten, miksi ja kenelle sisältöjä tuotetaan. Tuloksia toki on silloin turha odotella. Tuloksellista sisältömarkkinointia varten tarvitaan:

 • Liiketoimintastrategiaan pohjautuvat SMART-tavoitteet
 • Huolella määritellyt ostajapersoonat
 • Ymmärrys näiden ostopoluista
 • Avainsana-analyysi, joka kertoo millaisia hakutermejä potentiaaliset asiakkaasi käyttävät
 • Portitettuja sisältöjä, jotka mahdollistavat tuntemattomien verkkosivuvierailijoiden tunnistamisen
 • Laskeutumissivuja, joille vierailijoita ohjataan portitettujen sisältöjen pariin
 • Ohjelmisto, jonka avulla autat tunnistettuja kävijöitä eli liidejä eteenpäin ostopolullaan

Näiden työkalujen avulla voit toteuttaa mitattavaa ja tehokasta sisältömarkkinointia.

Sisältömarkkinoinnin tavoitteet

Sisältömarkkinoinnin pitäisi aina olla tavoitteellista toimintaa. Tavoitteiden pitäisi olla tiukasti kytköksissä liiketoimintastrategiaan ja sen tavoitteisiin. Tyypillisiä tavoitteita ovat:

 • Bränditietoisuus eli kuinka vahvasti olet potentiaalisten asiakkaiden mielissä (mittareina esim. spontaani ja autettu tunnettuus)
 • Sitoutuminen eli kuinka aktiivisia ihmiset ovat sisältöjesi suhteen (mittareina esim. tykkäykset, jaot, reaktiot ja kommentit)
 • Liidien kerääminen eli kuinka monta potentiaalista asiakasta olet saanut tunnistettua (mittareina esim. liidien määrä ja laatu)
 • Asiakastyytyväisyyden ja -uskollisuuden kasvattaminen eli kuinka tyytyväisiä asiakkaasi ovat ja kuinka todennäköisesti nämä suosittelisivat sinua muille (mittareina esim. NPS, CSAT tai CES)
 • Myynnin ja kannattavuuden kasvattaminen (mittareina esim. liikevaihdon kasvu tai ROI(M):n parantuminen)

Sisältömarkkinointi, inbound-markkinointi, vaikuttajamarkkinointi ja muut trendisanat

Sisältömarkkinointi ei ole mikään maailmaa mullistava ihme, jota hyödyntämällä kaikki muut markkinoinnin, viestinnän ja mainonnan strategiat olisivat muuttuneet hyödyttömiksi tai tarpeettomiksi. Sisältömarkkinointia voidaan miettiä pikemminkin työkaluna, jota voidaan hyödyntää lähes missä tahansa ja jonka toimintaa voidaan tehostaa ‘lisäosilla’. Sisältömarkkinointi on tehokkaimmillaan silloin, kun sitä tehdään tiiviissä yhteistyössä organisaation eri toimintojen, kuten myynnin, asiakaspalvelun ja viestinnän kanssa, ja sitä tuetaan hakukoneoptimoinnilla ja esimerkiksi vaikuttajamarkkinoinnilla.

Läheisin suhde sisältömarkkinoinnilla on inbound-markkinoinnin kanssa. Monesti ne jopa mielletään samaksi asiaksi. Yhteistä niille on se, että niissä keskitytään vastaamaan potentiaalisten asiakkaiden kysymyksiin ja palvelemaan näitä lisäarvoa tuottavalla sisällöllä. Oleellista molemmissa on myös, että ihminen on valmis ja halukas vastaanottamaan yrityksen markkinointiviestejä. Ne ovat siis jo perusluonteeltaan GDPR-asetuksen mukaisia.

Inbound on kuitenkin lähestymistapana sisältömarkkinointia laajempi. Sisällöillä on toki keskeinen rooli, kun ihmisiä pyritään kuljettamaan läpi inbound-menetelmän eri vaiheiden. Itse asiassa inbound-markkinointia ei voida tehdä ilman sisältöä. Mutta sisältöjen lisäksi inbound-ajattelu käsittää mm. teknisen hakukoneoptimoinnin, sekä markkinoinnin ja myynnin automaation. Se tuo myynnin ja markkinoinnin aidosti saman pöydän ääreen ja yhdistää ne saumattomaksi kokonaisuudeksi. Inbound toimii ikään kuin käsitteellisenä sateenvarjona, jonka alle sisältömarkkinointi sukkelasti sujahtaa. Inbound on ajattelutapa, jota toteutetaan sisältömarkkinoinnin avulla.

Käy tutustumassa digitaalisen markkinoinnin palveluihimme tällä sivulla -> Palvelut


Muita sinua mahdollisesti kiinnostavia blogikirjoituksia

Mitä me oikeastaan edes teemme?

Mitä hakukoneoptimointi (SEO) on ja miksi se on tärkeää kaikille yrityksille?

5 Vinkkiä sosiaalisen median markkinointiin

14 syytä miksi kaikkien yritysten kannattaa perustaa blogi


Haluatko löytää lisää asiakkaita? Ota yhteyttä meihin ja me autamme asiakkaat löytämään sinut!
__________

Jätä meille tietosi alla olevalla lomakkeella ja olemme sinuun yhteydessä mahdollisimman pian. 🙂

Nimesi

Yrityksen nimi

Kotisivujen osoite

Sähköposti

Puhelinnumero

Lisätietoja

No Comments


Leave a Reply

Your email address will not be published

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>